Stjernetegn og stjernebilder er ikke det samme

Nov 18, 2023

Hvis det kommer som et sjokk for deg nå, så beklager jeg. Det er likevel best at du fikk vite det nå, istedenfor å bli forvirret fordi jeg snakker om at Solen er i Løvens tegn, men samtidig står den på himmelen på Krepsens klo. Det hele henger sammen med et kosmisk fenomen vi kaller presesjon. Stjernebildene er de konstellasjonene vi ser på himmelen og som det er knyttet en rik mytologi til, helt fra de gamle kulturene i Mesopotamia, Egypt og Hellas. 

Stjernetegn er en helt klar og presis inndeling av Solens bane på himmelen, sett fra jorden, i 30 graders «kakestykker». Disse gjenspeiler årstidene og de fire himmelretningene. 0° Kreps (21. juni) blir da det stedet hvor Solen står på sitt høyeste på den nordlige halvkulen (sommersolverv) og på sitt laveste på den sørlige halvkulen. Ved 0° grader Steinbukk (21. desember) er det omvendt. Denne måten å definere Solens gang på gir oss det nødvendige holdepunktet i tid og rom, det beskriver vårt fysisk-geografiske ståsted og vår tidsopplevelse. 

Både stjernetegn og stjernebilder er astronomiske realiteter. Det som er utfordringen for astrologene, er å finne ut hvordan vi skal tolke forholdet mellom de to. Fiksstjernehimmelen står ikke stille. Den beveger seg 1° i løpet av 72 år sett i forhold til himmelretningene; det er det vi kaller presesjon eller det platonske verdensåret som varer nesten 26.000 år. Det vil si at forholdet mellom stjernebildene og årstidene på kloden forandrer seg på sikt og for ca. 2000 år siden sto ikke Solen på Krepsens klo den 8. august slik den gjør i vår tid.  

Hvordan påvirker det tolkningene våre? Faktisk beveger vi oss i to realiteter samtidig, minst. Stjernetegnene handler om Solens forhold til jorden i løpet av årsløpet. Sesongenes kvaliteter har ganske mye å gjøre med hvordan vi tolker planetenes posisjoner i det tropiske horoskopet. Stjernebildene er imaginasjoner, kosmiske urbilder og mytologiske fortellinger i sin egen rett. Både stjernetegn og stjernebilder har sine budskap til oss. Når vi legger sammen disse to ulike dimensjonene, stjernetegn og stjernebilder, får vi rike tolkningsmuligheter med flere lag av sjelelige arketyper.  

Ved en sjelelig tolkning er det viktig for meg at vi ser både på horoskop-hjulet og på stjernehimmelen i det øyeblikket du ble født. Prøv det, så vil du se hvordan stjernebildenes imaginasjoner gir liv, farge og hjertevarme til horoskopforståelsen din. 

VÊr den fÞrste som fÄr vite det nye som skjer!

Bli med i nyhetsbrevet mitt, sÄ er du alltid den fÞrste som fÄr vite det nÄr jeg har noe nytt Ä dele med deg!

Ved Ă„ sende inn navn og e-post godtar du at jeg sender deg e-poster med tips og relevante tilbud

Jeg liker heller ikke spam, e-posten din er trygg hos meg!